People Management
  • HOME
  • Over ons
  • Diensten
    • Online Training Insights Discovery
    • Online Training Eerste Hulp Bij EvaluatieGesprekken
    • 1-op-1-gesprekken
    • Sterk leiderschap
    • sterke teams
  • Tools
    • Insights Discovery
    • Persoonlijke Profiel Analyse PPA
    • 360 graden
  • Klanten
  • Online Academy
  • BLOG
  • GRATIS
    • FREE ONLINE TRAINING Eerste Hulp Bij Evaluatiegesprekken
    • FREE ONLINE TRAINING Haal meer uit jezelf en uit je team
  • Contact
    • Privacy

Het LEADer-model van heydays": welk type leider ben jij?

4/5/2017

0 Reacties

 
Foto
Welk type leidinggevende ben jij volgens het LEADer-model? In welk van de 4 hoofdtypes herken jij jezelf het meest? In welk het minst? 
Volgens het LEADer-model van heydays" onderscheiden we 4 types leidinggevenden: de losse leider (L), de empathische leider (E), de analytische leider (A) en de directieve leider (D). Doe deze eenvoudige test en ontdek welk leiderschapstype jouw medewerkers het meest te zien krijgen.
Lees bij elk type de 10 zinnen en zet vervolgens een vinkje naast die zinnen waarin jij jezelf volledig herkent. Tel daarna voor ieder type apart het aantal vinkjes op. Bij welk type plaatste je het meeste vinkjes? Bij welk type het minst?


Type 1 (L): de losse leider
  1. Ik stel mezelf liever niet boven mijn medewerkers, maar ertussen. Ik ben een collega onder de collega's.  Samen met mijn medewerkers vorm ik een team.
  2. Sociale relaties - en dus ook collega's - zijn voor mij ontzettend belangrijk. Sluit me geen vijf dagen na elkaar af van de buitenwereld. Dat is voor mij een nachtmerrie. Ik heb die buitenwereld (collega's, sociale contacten) nodig om goed te kunnen functioneren. Brainstormen met de collega's vind ik bijvoorbeeld bijzonder fijn: samen van gedachten wisselen, out of the box denken, freewheelen, samen tot nieuwe oplossingen of inzichten komen. "Samen" is hierbij het sleutelwoord.
  3. Ik kan heel enthousiast zijn over van alles en nog wat. Ik praat dan ook graag en veel. Ook over mezelf. Door anderen kan dat aangezien worden als opschepperig of pronkerig gedrag.
  4. Ik ben een eerder extravert type, ook al heb ik soms mijn introverte momenten. Als ik in groep ben, dan treed ik graag op de voorgrond. Zo neem ik in vergaderingen ook graag en gemakkelijk het woord. Ik heb er dan ook geen of weinig moeite mee als de spotlights op mij gericht zijn. Integendeel. Ik vind het best wel fijn om in het middelpunt van de belangstelling te staan.
  5. Als leidinggevende neem ik een eerder informele houding aan. Ik geef al makkelijk eens een schouderklopje of misschien zelfs een knuffel. Ik heb er ook geen moeite mee om anderen "verbale aaitjes" (lees: complimenten) te geven.
  6. Ik ben recht voor de raap. Een flapuit, zeg maar. Ik zeg wat in me opkomt, zonder eerst mijn woorden te wikken en te wegen. Ik ben me niet altijd bewust van de impact die mijn woorden of daden kunnen hebben op anderen.
  7. Impulsiviteit is mijn tweede natuur. Ik durf al wel eens een risico te nemen. Ik neem dus niet altijd de tijd om eerst de zaken goed uit te spitten, alvorens de sprong te wagen. Ik spring en zie dan wel waar ik uitkom. Dat heeft me in het verleden al veel positiefs gebracht, maar ik heb hier en daar ook al wel blauwe plekken en kneuzingen opgelopen.
  8. Ik heb heel expressief. Ik stop mijn gevoelens en emoties dan ook niet onder stoelen of banken. Of dat gevoel nu positief is (enthousiasme, blijdschap, ...) of negatief (ontgoocheling, verdriet, boosheid, ...), ik toon aan de buitenwereld wat er in me omgaat, zowel verbaal als non-verbaal.
  9. Ik heb het graag druk. Je hoort me dat ook vaak zeggen, dat ik het heel druk heb. Maar als ik heel eerlijk ben, moet ik toegeven dat ik die drukte best aangenaam vind. Ik creëer die drukte ook vaak zelf. Er zijn zoveel dingen die ik graag zou doen en waar ik geen "neen" kan op zeggen. Focus is voor mij dan ook een grote uitdaging. Ik ben vaak met 101 dingen tegelijkertijd bezig, waardoor ik niet altijd efficiënt werk.
  10. Ik kan bij anderen nogal chaotisch of ongestructureerd overkomen. Op vergaderingen weid ik graag uit, waardoor mijn timings soms in het gedrang komen. Als ik met iemand in dialoog ben, spring ik vaak van de hak op de tak. Ik maak mijn zinnen niet altijd af.

In hoeveel van bovenstaande stellingen herken jij jezelf? Noteer jouw score op 10 en ga vervolgens verder naar type 2 (de empathische leider).

Type 2 (E): de empathische leider
  1. Sociale relaties - en bijgevolg collega's - zijn voor mij ontzettend belangrijk, maar als eerder introvert persoon geef ik wel de voorkeur aan een-op-eengesprekken of meetings "en petit comité". Ik voel me niet 100% op mijn gemak, wanneer er te veel mensen aanwezig zijn.
  2. Het gebeurt vaak dat anderen bij mij hun hart komen luchten en me in vertrouwen nemen. Ik vind het belangrijk om dat vertrouwen niet te beschamen. Ik ga dan ook vertrouwelijk om met informatie die anderen mij hebben toevertrouwd.
  3. De anderen staan voor mij centraal. Als leidinggevende vind ik het mijn taak en plicht om er te zijn voor mijn medewerkers en bewust tijd en ruimte te creëren om te luisteren naar hun behoeften en bezorgdheden. Ik ben oprecht met hen begaan. Ik kan me heel goed verplaatsen in en inleven in de situatie van de ander. Ik kan goed luisteren en vind het fijn om anderen tevreden te stellen.
  4. Ik ben een eerder introvert type en diplomatisch in de omgang met mijn medewerkers. Als ik iets zeg, dan wik en weeg ik mijn woorden voldoende om te vermijden dat ik de ander kwets. Slechtnieuwsgesprekken voeren, vind ik lastig. Ik schuif ze daarom vaak op de lange baan (in de hoop dat het probleem zich vanzelf zal oplossen en ik het moeilijke gesprek dus niet hoef te voeren) of verbloem de situatie (om de betrokken medewerker wat te sparen).
  5. Ik houd niet van conflicten en probeer die dan ook zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Ik neem binnen het team vaak de rol van "verzoener" of "redder" op mij. Ik functioneer het best in een stabiele en harmonieuze werkomgeving. Snel veranderende contexten vormen voor mij een belangrijke bron van stress.
  6. Ik kies niet graag partij voor de een of de ander. Je zal mij dan ook niet vaak een radicaal standpunt zien innemen. Ik houd me liever onpartijdig op de achtergrond. Daardoor kan ik door anderen gepercipieerd worden als afhankelijk.
  7. Mij zal je niet snel hals over kop een beslissing zien nemen. Ik neem graag bewust de tijd om beslissingen te nemen. Ik wil er zeker van zijn dat beslissingen geen of zo min mogelijk schade berokkenen binnen mijn team en/of mijn directe omgeving. Ik vind het niet fijn als anderen mij onder druk zetten om snel tot een beslissing te komen.
  8. Wanneer ik mensen nog niet zo goed ken, blijf ik liever wat op de achtergrond en kijk ik de kat uit de boom. Eenmaal de context of situatie veilig aanvoelt, durf ik mezelf ook bloot te geven en mijn gevoelens en emoties uit te drukken. Ook op vergaderingen voel ik niet de prominente behoefte om het hoge woord te voeren. 
  9. Als leidinggevende geef ik een voorkeur aan gelijkwaardigheid. Ik stel me niet graag boven de medewerkers. Vaak voel ik me hierdoor wel onzeker.
  10. Ik speel niet graag "cavalier seul". Als leidinggevende vind ik het belangrijk om niet eenzijdig beslissingen op te leggen, maar wel voldoende draagvlak te creëren binnen het team, alvorens de beslissing door te drukken.

In hoeveel van bovenstaande stellingen herken jij jezelf? Noteer jouw score op 10 en ga vervolgens verder naar type 3 (de analytische leider).

Type 3: de analytische leider
  1. Als eerder introvert type ben ik niet zo tuk op feestjes of teambuildings waar veel mensen aanwezig zijn en waar van mij - als leidinggevende - verwacht wordt dat ik een speech geef en/of met iedereen socialize. Ik mijd deze gelegenheden liever dan dat ik ze bewust opzoek.
  2. Ik hou helemaal niet van impulsieve beslissingen. Ik krijg graag voldoende tijd en ruimte om beslissingen te nemen. Die tijd en ruimte heb ik nodig om alle feiten op een rijtje te zetten en in eer en geweten een rationele beslissing te kunnen nemen. Mijn beslissingen neem ik bij voorkeur op een rationele manier en dus op basis van objectieve, niet weerlegbare informatie. 
  3. Ik communiceer niet vaak en niet gemakkelijk over mijn gevoelens of emoties. Die houd ik liever voor mezelf. Ook mijn interne dialoog zal ik niet vaak met anderen delen. Voor mijn medewerkers is het bijgevolg moeilijk om mij te leren kennen, want ik ben geen open boek.
  4. Aangezien ik vanbuiten stoïcijns kalm kan blijven - ook wanneer binnenin mij heftige gevoelens huishouden - kan ik bij anderen de indruk doen ontstaan dat opmerkingen of omstandigheden mij niet raken. Als ik stress ervaar, heb ik niet de noodzaak om die stress bij anderen te ventileren. Ik hul me dan vaak in een stilzwijgen. Ik kan daardoor koel, afstandelijk en misschien ongeïnteresseerd overkomen. Dit is echter slechts uiterlijke schijn.
  5. Ik creëer - bewust of onbewust - een soort van onzichtbare muur tussen mij en mijn medewerkers. Ik bewaar graag een bepaalde afstand. Business is business. Over privéaangelegenheden en emoties zal ik bijgevolg niet makkelijk praten. Het omgekeerde geldt evenwel ook: medewerkers knopen niet gemakkelijk met mij gesprekken aan die losstaan van het operationele werk en hun taken.
  6. Ik ben een beredeneerd leider. Risico's zijn niet aan mij besteed. Ik zal pas springen, als ik zeker ben dat alle feiten gekend zijn en alle risico's onder de loep genomen werden.
  7. Het is niet dat ik een afkeer heb van sociale contacten, maar ik vind het best oké om alleen te werken en niet te veel onder mijn medewerkers te komen. Ik breng best wel wat tijd alleen door op het werk en dat voelt voor mij prima.
  8. Efficiëntie draag ik hoog in het vaandel. Om efficiënt te kunnen werken, is er structuur nodig en zijn duidelijke regels, procedures en afspraken geen overbodige luxe. Ik vind het dan ook niet meer dan logisch dat mijn medewerkers zich hieraan houden. 
  9. Mijn stijl is eerder formeel. En dat mag je ruim interpreteren. Ik gedraag me eerder formeel en afstandelijk ten opzichte van mijn medewerkers. Ik respecteer graag een bepaalde afstand. Fysiek contact, zoals knuffels en schouderklopjes, is niet aan mij besteed. Ook vestimentair verkies ik een eerder zakelijke stijl.
  10. Ik ben eerder bescheiden en sta niet graag in het middelpunt van de belangstelling. Ik zie mezelf eerder als de stille kracht van mijn bedrijf of organisatie.

In hoeveel van bovenstaande stellingen herken jij jezelf? Noteer jouw score op 10 en ga vervolgens verder naar type 4 (de directieve leider).

Type 4 (D): de directieve leider


  1. ​Ik weet heel duidelijk wat ik wil en welke richting ik uit wil met mijn team of mijn organisatie. Ik toon mijn medewerkers de weg en verwacht van hen dat zij deze weg volgen. Ik stel me als leider boven mijn team en neem graag het voortouw.
  2. In mij schuilt een ambitieus competitiebeest. Gewoon goed, is voor mij niet goed genoeg. Ik wil graag de beste zijn in wat ik doe. Als ik erin slaag om betere prestaties neer te zetten dan anderen (bv. mijn concurrenten), dan geeft me dat een fijn gevoel van voldoening. Ik leg de lat dus graag hoog, voor mezelf en voor mijn medewerkers. Als eerder extravert type deel ik mijn successen (awards, prijzen, diploma's, erkenningen, ...) graag met de buitenwereld.
  3. Mijn stijl is eerder formeel / zakelijk. Business is business. Ik verwacht van mijn medewerkers dat ze business en privé gescheiden houden. Dat doe ik trouwens ook. Net zoals de analytische leider (type 3) trek ik - bewust of onbewust - een onzichtbare muur op tussen mezelf en mijn medewerkers. Ik creëer hierdoor een bepaalde afstand. Ik ben bijgevolg ook niet tuk op fysiek contact. Voor mij dus ook geen schouderklopjes, knuffels of fysieke aanrakingen. Ook "verbale aaitjes" of complimenten geven is voor mij niet zo vanzelfsprekend.
  4. Ik heb graag dat het vooruitgaat en dat er niet getalmd wordt. "No time to waste" is mijn leus. Ik heb er geen probleem mee om beslissingen eenzijdig te nemen, om zo dingen vooruit te laten gaan. Die gedrevenheid hoor je ook wanneer ik aan het woord ben. Ik praat luid, snel en daadkrachtig. Ik heb graag dat mensen niet rond de pot draaien en snel tot de essentie komen. Dat doe ikzelf ook.
  5. Ik communiceer op een directe manier en neem dus geen blad voor de mond. Ik ga de dingen ook niet verbloemen, maar zeg waar het op staat, ook al kan dat hard binnenkomen bij de ander.
  6. Ik kom zelfzeker over op anderen. Mijn kwetsbare kant laat ik op de werkvloer liever niet zien. Als anderen zich kwetsbaar opstellen, dan voel ik mij hier niet comfortabel bij. Ik weet me niet altijd een goede houding aan te nemen.
  7. Ik neem beslissingen met mijn hoofd, op basis van objectieve, meetbare, niet weerlegbare facts en figures. Ik hak het liefst zo snel mogelijk de knopen door. Enkel op die manier kan er snel vooruitgang geboekt worden.
  8. Ik houd graag de touwtjes in handen en doe dingen graag op mijn manier. Taken loslaten en toevertrouwen aan anderen, is vaak een opgave.
  9. Ik word niet graag geholpen door anderen. Ik dop mijn eigen boontjes wel en hoef geen hulp, laat staan medelijden van anderen.
  10. Ik ben doel- en resultaatgericht en houd hierbij graag de vinger aan de pols. ROI oftewel Return On Investment is voor mij dan ook belangrijk.

In hoeveel van bovenstaande stellingen herken jij jezelf? Noteer jouw score op 10. Vergelijk nu de vier scores met elkaar. Welke leiderschapsstijl draagt jouw voorkeur weg? En welke stijl is het minst op jou van toepassing?

Raad
Het kan ook interessant zijn om anderen deze test over jou te laten invullen en zo te ontdekken of jouw zelfperceptie overeenstemt met de perceptie van de anderen.

    Stel jouw vraag en ontvang de volgende werkdag een antwoord.

Verzenden
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Auteur

    Alle artikels op deze blogpagina werden geschreven door
    ​Elke Van Parys en zijn  auteursrechtelijk beschermd.

Heb je een vraag? Laat dan van je horen!


Hours

M-F: 9am - 6pm

Telephone

0032 497 39 65 02

Email

elke@heydays.be
Foto
Foto
  • HOME
  • Over ons
  • Diensten
    • Online Training Insights Discovery
    • Online Training Eerste Hulp Bij EvaluatieGesprekken
    • 1-op-1-gesprekken
    • Sterk leiderschap
    • sterke teams
  • Tools
    • Insights Discovery
    • Persoonlijke Profiel Analyse PPA
    • 360 graden
  • Klanten
  • Online Academy
  • BLOG
  • GRATIS
    • FREE ONLINE TRAINING Eerste Hulp Bij Evaluatiegesprekken
    • FREE ONLINE TRAINING Haal meer uit jezelf en uit je team
  • Contact
    • Privacy